Asnjë ankesë në PZAP nga partitë politike për zgjedhjet në Podujevë

Partitë politike pjesëmarrëse në zgjedhjet e së dielës për kryetar të komunës së Podujevës dhe asaj të Mitrovicës Veriore, nuk kanë dorëzuar asnjë ankesë në Panelin Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa (PZAP), ndonëse ka pasur paralajmërime për një gjë të tillë nga partitë politike, shkruan Gazeta Sinjali.

Këtë e ka konfirmuar kryesuesi i Panelit Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa, Shukri Sylejmani, i cili tha se nuk kanë pranuar asnjë ankesë për zgjedhjet e të dielës.

Ai thotë se si PZAP kanë qenë të gatshëm që të merren me ankesat eventuale të partive politike rreth procesit zgjedhor në të dy komunat, e mos paraqitja e ankesave sipas tij mund të merret si arsye se zgjedhjet kanë qenë të rregullta dhe të qeta.

“Edhe pse kanë qenë të paralajmëruara një numër jo bash edhe i vogël i ankesave që lidhen me ditën e votimit ato nuk janë sjell në Panelin Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa. Ne si institucion kemi qenë në gatishmëri gjatë gjithë ditës së diele edhe pse afati i ankesave subjekteve politike dhe kandidatëve të pavarur iu rrjedh prej orës 19 ditën e diel deri në orën 19 ditën e hëne. Ne gjatë gjithë ditës së diel kemi qenë në PZAP të gjithë stafi administrativ dhe paneli i gatshëm me u marr me ato ankesa, por nuk janë paraqitur. Kjo si duket është refleks i një konstatimi të përgjithshëm se këto zgjedhje kanë qenë të qeta dhe të rregullta”, tha ai.

Po ashtu ai u shpreh se ankesa nga partitë politike pjesëmarrëse në zgjedhjet e të dielës mund të ketë edhe gjatë fazës së numërimit të votave dhe pas shpalljes përfundimtare të rezultatit zgjedhor.

“Kjo nuk do të thotë se në fazat e mëvonshëm, procedurat e mëvonshme nuk do të ketë ankesa. Përkundrazi, mund të ketë se kemi edhe fazën e mëvonshme që është faza e numërimit dhe faza e shpalljes përfundimtare të rezultatit zgjedhor ku mund të ketë ankesa. Ne si institucion jemi të gatshëm, jemi në gatishmëri, kështu që sa i përket neve nuk do të ketë asnjë problem për t’u marr me këto ankesa, për t’i shqyrtuar krejt me një qëllim që këto zgjedhje në fund të dalin të drejta, të rregullta, të pranueshme për të gjitha subjektet politike”, tha ai.

Sylejmani njoftoi se është hera e parë që në një proces zgjedhor nuk ka pasur ankesa nga partitë politike që kanë marrë pjesë në ato zgjedhje.

“Asnjëherë nuk ka ndodhur në një proces zgjedhor për zgjedhje komunale, se për zgjedhje të përgjithshme dihet, mos me pas ankesa. Kjo mund të jap disa konstatime që tani ka ndryshuar edhe kultura zgjedhore, zgjedhjet janë më të rregullta, janë më të qeta dhe si përfundim janë edhe të pranueshme”, tha ai.

Ndryshe, në zgjedhjet lokale të Podujeves ka fituar kandidati i LVV-së, Shpejtim Bulliqi, ndërsa në Mitrovicën Veriore kandidati i Listës Serbe, Milan Radojevic.