ARKIVË: A e dini cili fis Ilir jetonte ne Orllan dhe prej nga rrjedh emri i tij!

Fshati Orllan shtrihet 23-25 km në juglindje të qytetit të Podujevës, njofton PodujevaPRESS.

Për emrin e fshatit ruhet legjenda se quhej Shqipnonjë. Quhej Shqiponjë se ishte vendi ku jetonin dhe jetojnë shqiponjat.

Emri Orllan lidhet me faktin se Gallabrët, fis i vogël Ilir që jetonte në krahinën e Gallapit, e në këtë rast edhe në fshatin Orllan, asaj kohe e quanin shqiponjën ORL-ORLAN-ORLLAN.

Me këtë emër e gjejmë të shënuar që nga shekulli XIV. Si vendbanim hyn në radhët e vendbanimeve të hershme të cilat datojnë që nga koha e Justinjanit të Parë.

Lexo po ashtu: Aksident komunikacioni te udhëkryqi në Lluzhan! (Foto)

Mikrotoponimet më të njohura janë: Lugu I Cucës, Bregu i Thatë, Lugu I Keq, Kodra e Trimave, Te Progoni, Ura e Zenës, Ura e Hajdarit, Livadhi I Canit, Kumullari, Goleshi, Lejthishtja e Kalaticit, Shpati i Sinanovite, Ura e Dilovite etj. Fshati është i ndarë në familje dhe lagje të njohura, si: Konxhajve, Dilajt, Bejtat, Jahajt, Selimajt, Kamerajt, si dhe familje Muhaxhire, të ardhura nga shpërngulja e dhunshme nga rajoni i Toplicës./PodujevaPRESS/

Foto eshte realizuar nga Egzon Spanca

Bëje LIKE faqen PodujevaPRESS për tu njohur me lajmet e fundit nga Podujeva: KLIKO KËTU

(Redaksia e portalit informativ PodujevaPRESS ka përmbledhur pjesë të shkrimeve për jetën dhe të kaluarën e banorëve të Podujevës nga punime të ndryshme shkencore. Qëllimi i këtij shkrimi ishte të dalin në dritë informata dhe brezat e rinj llapjanë të din më shumë për banorët e kësaj treve, dhe të parët e tyre).