Vendimi i Komunës së Podujevës – lëshimet juridike për parkingun pa pagesë

Sa herë që vijnë muajt e verës, komunat tregohen mjaft zemërgjera. Ua ofrojnë mërgimtarëve parkingun pa pagesë.

Gazeta Nacionale ka siguruar vendimet e ngjashme që kanë marrë komunat e Suharekës dhe të Podujevës.

Komuna e Podujevës dhe ajo e Suharekës, kanë marrë vendim që ta lëshojnë oborrin e Komunës dhe hapësira të tjera të cilat janë pronë e komunës, për parkingun e veturave me tabela të huaja, pa pagesë. Ky vendim në dukje human, megjithatë mund të mos jetë krejt i tillë.

Në vendimet e komunave të lartpërmendura, vërehet se mungon baza juridike e arsyeshme për një vendim të tillë.

Madje vendimet janë krejt të mangëta në aspektin juridik. Kjo pasi kryetarët thirren vetëm në kompetencat e tyre për të marrë vendime të tilla, përderisa nuk ka ndonjë nen konkret të ligjit që duhet të zbatohet.

Vendimi i Komunës së Podujevës – lëshimet juridike

Në vendimin e Kryetarit të komunës së Podujevës bëhet e ditur se nga data 1 korrik e deri me datën 31 gusht 2022, oborri i komunës do të mund të shfrytëzohet për parking pa pagesë për veturat me tabela të huaja.

“Hapësira në pjesën e përparme brenda oborrit të ndërtesës së re të Komunës lejohet për shfrytëzim të parkingut të automjeteve me targa të huaja nga bashkëatdhetarët të cilët qëndrojnë për pushime në Komunën e Podujeves, dhe jo vetëm. Hapësira lejohet për shfrytëzim 24 orë dhe atë pa pagesë,” thuhet në vendim.

Në pjesën e sipërme të vendimit, aty ku duhet të tregohet baza juridike e tij, përmenden vetëm një nen i ligjit dhe një nen i statutit të komunës.

Neni 13, i Ligjit për Vetëqeverisje Lokale në të cilin thirret komuna e Podujevës, thotë kështu: “Kryetari i Komunës ka të drejtë të nxjerrë urdhëresa dhe vendime brenda fushës dhe kompetencave të tij”

Sqarim: Kryetari ka të drejtë të nxjerrë vendime brenda kompetencave të tij, por vendimet duhet të jenë të bazuara në ndonjë ligj të caktuar.

Cilin ligj e ka zbatuar kryetari brenda kompetencave të tij? Kjo nuk thuhet askund.

Neni i statutit të komunës në të cilin thirret komuna e Podujevës, është vetëm përsëritje e ligjit: “Kryetari i Komunës ka të drejtë të nxjerrë urdhëresa dhe vendime brenda fushës së kompetencave të tij”, thuhet aty.

Krejt vendimi është i bazuar në vetëm këto dy dispozita. Pra, kryetari ka të drejtë të nxjerrë vendime. Por vendime brenda ligjit dhe në vendime duhet të saktësohet se cili prej ligjeve do të zbatohet me anë të atij vendimi.

Gazeta Nacionale ka tentuar të marrë një sqarim më të detajuar nga Zyra ligjore e Komunës së Podujevës për të kërkuar përgjigje se se cili prej ligjeve po zbatohet me këtë vendim të kryetarit dhe se a kemi të bëjmë me diskriminim të qytetarëve rezidentë, por nuk ka marrë përgjigje.

Artikulli paraprakAksidenti tragjik në rrugën Podujevë-Prishtinë, organizohet aksion qytetarë tek vendi ku ndodhi
Artikulli tjetërAksidenti me fatalitet në Podujevë, një muaj paraburgim për shoferin e autobusit