Sot bëhen 549 vite nga vdekja e Heroit Kombëtar Gjergj Kastriotit – Skenderbeu

Në janar të vitit 1468 Skënderbeu u sëmur gjatë zhvillimit të një Kuvendi të thirrur nga ai, në të cilin ishin të ftuar të gjithë princat shqiptarë. Vdiq me 17 Janar 1468 në Lezhë.

Gjergj Kastrioti, Heroi Kombëtar i Shqipërise lindi në vitin 1403.  I përkiste familjes mbretërore të Kastriotëve. I ati ishte Gjon Kastrioti, udhëheqës i qyteteve më të mëdha të asaj kohe.

U mor si janicer (rob) gjatë përhapjes se perandorisë otomane, si një garanci besnikërie dhe nënshtrimi të të atit të tij ndaj sulltanit turk. Gjergji, falë zgjuarsisë dhe trimërisë së tij, fitoi favorizimin e sulltanit. U edukua në oborrin e Muhamedit B’ , dhe u emërua si Sanxhak Bej (komandat trupash) më i ri në të gjithë ushtrinë otomane. Që nga mosha e tij fëminore , Sulltani e admironte  trimërinë e tij  por edhe karakteristika të tjera që ebënin të ngjashëm me  Aleksandrin e Madh dhe për këtë arsye i dha titullin Skënderbeu (iskender Bej), domethënë Aleksandër Beu.

Epoka e Skënderbeut e shekullit XV dhe vetë figura e Gjergj Kastriotit – Skënderbeut ndikoi fuqishëm në jetën shpirtërore të shqiptarëve dhe për rritjen e vetëdijes kombëtare të tyre. Të frymëzuar prej tyre, intelektualë të shquar shqiptarë, i pasqyruan e i përjetuan ato në vepra historike monumentale, në të cilat nisi jetën e vet historiografia shqiptare.

 

Artikulli paraprakKEDS-i e fut Pallatin e Drejtësisë në kategorinë C të reduktimeve (Dokument)
Artikulli tjetërSHBA: Kosova është shtet i pavarur dhe sovran, pati të drejt ta ndalë trenin