Rrjetet sociale krijuan brezin e narcisoidëve

Në skenën hapëse të filmit kult britanik, “Transpotting”, protagonisti Renton (luajtur prej Ewan McGregorit), flet troç me një qasje nihiliste kundër materializmit që po e mbyste botë shpirtëroren në Britaninë e Margaret Thatcherit. “Jetoje jetën”, këshillonte ai në dialogun e famshëm.

“Mos rri pa një televizor të madh të mallkuar, makina për larje, makina e pajisje me kompakt disqe”, do të vazhdonte duke folur për kapjen pas kushteve konsumeriste të kohës, transmeton Koha Ditore.

Ishte diagnozë e përsosur e gjendjes së popullit kur po u vinte fundi tetëmbëdhjetë viteve brutale të sundimit të pandërprerë të Partisë Konservative, dhe do të kujtohej përherë si epitaf i pop kulturës për atë periudhë kohore në historinë britanike. Pastaj në janar të vitit 2017, fiks njëzetë vite më vonë, “Trainspotting” do ta vazhdonte rrëfimin e shtjelluar më parë.

Vendosur në kohë dy dekada më vonë, vazhdimi do të shoqërohej prej një tjetër muhabeti të Rentonit që është përditësuar në kohën moderne. “Jetoje jetën”, do të thoshte edhe tani. “Nuk jetohet pa ‘Facebook’, ‘Twitter’, ‘Instagram’, dhe shpreso se dikush, diku, i grah punës”.

Dhe nëse i ktheni sytë pas, do të donit të jetonit ndryshe. Dhe tani kur po flitet e stërflitet se u ka humbur kuptimi shumë gjërave dhe kur mediat sociale po denoncohen si “të cekëta” nëpër shumë analiza në internet, nuk mendoj se diçka që i shkon më për shtat vitit 2017.