Podujeva do të binjakëzohet me këtë qytet të rëndësishëm në SHBA

Kuvendi i Komunës të Podujevës, në mbledhjen e mbajtur, ka miratuar dhe kërkesën për nismën e procedurës për bashkëpunim komunal ndërkombëtar në formën e binjakëzimit me qytetin Ames të shtetit  Iowa në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Lidhur me kërkesën për nismën e procedurës për bashkëpunim komunal ndërkombëtar në formën e binjakëzimit me Qytetin Ames të shtetit të Iowa në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, nënkryetari i Komunës, Nexhmi Rudari, informoi anëtarët e Kuvendit se janë vendosur kontaktet dhe është duke zhvilluar komunikim përmes postës elektronike me udhëheqës të qytetit Ames të shtetit të Iowa në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, për realizimin e binjakëzimit me këtë qytet.

Pas diskutimeve, Kuvendi miratoi vendimin për miratimin e nismës së bashkëpunimit komunal ndërkombëtar-binjakëzim me Qytetin Ames të Shtetit të Iowa në Shtetet e Bashkuara të Amerikës si dhe; vendimin për autorizimin e fillimit të konsultimeve për binjakëzim me Qytetin Ames të Shtetit të Iowa në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Por kush është ky qytet amerikan? Më posht ju njoftojmë me historinë e këtij qyteti.

Ames (/ eɪmz /) është një qytet në Story County, Iowa, Shtetet e Bashkuara, i vendosur afërsisht 48 milje në veri të Des Moines në Ajovan qendrore. Njihet më së miri si shtëpia e Universitetit Shtetëror të Iowa-s (ISU), me kolegjet kryesore të bujqësisë, dizajnit, inxhinierisë dhe mjekësisë veterinare.

Një laborator kombëtar i Departamentit të Energjisë të Shteteve të Bashkuara, Ames Laborator, është i vendosur në kampusin ISU.

Në vitin 2019, Ames kishte një popullsi prej 66,258. Universiteti Shtetëror i Ajovës ishte shtëpia e 33,391 studentëve që nga vjeshta e vitit 2019,  të cilët përbëjnë afërsisht gjysmën e popullsisë së qytetit.

Ames gjithashtu janë edhe zyret  e Departamentit të Bujqësisë të Shteteve të Bashkuara (USDA): qendra më e madhe federale e sëmundjeve të kafshëve në Shtetet e Bashkuara, Qendra Kombëtare e Sëmundjeve të Kafshëve të Shërbimit të Kërkimit Bujqësor të USDA (NADC)., si dhe, një nga dy faqet kombëtare USDA për Shërbimin e Inspektimit të Shëndetit të Kafshëve dhe Bimëve (APHIS), i cili përbëhet nga Laboratori Kombëtar i Shërbimeve Veterinare dhe Qendra për Biologji Veterinare.  Ames ka selinë për Departamentin e Transportit në Iowa.

Në vitin 2010, Ames u rendit e nënta në listën “Vendet më të mira për të jetuar” të bërë nga CNNMoney.

Qyteti u themelua në 1864 si një stacion në Stacionin Rrugor Cedar Rapids dhe Missouri dhe u emërua sipas kongresistit amerikan të shekullit të 19 Oakes Ames të Massachusetts, i cili ishte me ndikim në ndërtimin e hekurudhës transkontinentale.  Ames u themelua nga banorja vendase Cynthia Olive Duff (i njohur Kellogg) dhe manjati hekurudhor John Insley Blair, pranë një vendndodhje që u gjykua e favorshme për një kalim hekurudhor të lumit Skunk.

Gjeografia

Ames është e vendosur përgjatë skajit perëndimor të Qarkut Story, afërsisht 48 milje në veri të kryeqytetit të shtetit, Des Moines, afër kryqëzimit të Nderkombetarit 35 dhe Rrugës US 30. Një autostradë më e vogël, Rruga 69 e SHBA, kalon nëpër qytet . Gjithashtu duke kaluar nëpër Ames është vija ndër-vendore e Unionit Pacific Railroad dhe dy përrenjve të vegjël (South Skunk River dhe Squaw Creek).

Sipas Byrosë së Regjistrimit të Shteteve të Bashkuara, qyteti ka një sipërfaqe totale prej 24.27 milje katrore (62.86 km2), nga të cilat 24.21 milje katrore (62.70 km2) është tokë dhe 0.06 milje katrore (0.16 km2) është ujë.

Campustown – vendi i mijëra studentëve

Campustown është lagje drejtpërdrejt në jug të Universitetit Shtetëror të Iowa-s Kampusin Qendror, i kufizuar nga Lincoln Way në veri. Campustown është një lagje me përdorim të përzier me dendësi të lartë që është shtëpia e shumë apartamenteve studentore, ambienteve të jetës së natës, restoranteve dhe institucioneve të tjera të shumta, shumica e të cilave janë unike për Ames.

Klima

Ames ka një klimë të lagësht kontinentale (klasifikimi i klimës Köppen Dfa). Mesatarisht, muaji më i ngrohtë është korriku dhe më i ftohti është janari. Temperatura më e lartë e regjistruar ishte 102 ° F (39 ° C) në 1988 dhe më e ulta ishte −28 ° F në 1996.

Ekonomia

Ames është shtëpia e Universitetit Shtetëror të Shkencës dhe Teknologjisë në Iowa, një universitet publik për hulumtime të dhënies së tokave dhe hapësirave dhe një anëtar i Shoqatës prestigjioze të Universiteteve Amerikane. Në themelimin e saj në 1858, Iowa State ishte i njohur më parë si Kolegji Shtetëror i Iowa-s për Bujqësi dhe Arte Mekanike. Ames është shtëpia e Qendrës Kombëtare të Sëmundjeve të Kafshëve të Departamentit të Bujqësisë të SH.B.A.-së, e cila lidhet ngushtë (Shih llojin Ames), Laboratori Ames i Departamentit Amerikan të Energjisë (një strukturë kryesore për kërkimin dhe zhvillimin e materialeve) dhe zyrat kryesore të Departamentit të Transportit në Iowa. Institucionet shtetërore dhe ato federale janë punëdhënësit më të mëdhenj në Ames.

Punëdhënësit e tjerë të zonës përfshijnë një fabrikë prodhimi 3M; Danfoss Power Solutions, një prodhues i hidraulikës; Barilla, një prodhues makarona; Ball, prodhues i vazove për konservim dhe shisheve plastike; Workiva, një kompani globale e informatikës në re; Renewable Energy Group, prodhuesi më i madh i Amerikës i naftës me bazë biomasa; dhe Organizata Kombëtare e Fermerëve.

Iowa State University Research Park është një inkubator jo-fitimprurës, i zhvillimit të biznesit i vendosur në Ames, dhe i lidhur me Universitetin Shtetëror të Iowa.

Në vitin 2015, Ames u rendit në 15 vendet e para “Qytetet që kanë bërë më të mirën që nga recesioni” nga Bloomberg Businessweek.

Byroja e Statistikave të Punës renditi Ames dhe Boulder, CO si nivelin më të ulët të papunësisë (2.5%) të çdo zone metropolitane në SH.B.A. në vitin 2016. Deri në qershor 2018, papunësia në Ames kishte rënë edhe më tej, në 1.5%, dhe rritjet e pagave për punëtorët nuk po ecnin me hapin e rritjes së qirave.

https://www.facebook.com/cityofames/photos/a.10150674021273071/10158090775043071/