Kenneth Andresen, ish pjestari i KFOR-it koleksionon kartolina të Kosovës, ja disa foto nga Podujeva

Në vitet 70-të, në Liqenin e Batllavës, ndoshta me lezet më të madh se sot, bëheshin ahengje e njerëzit kënaqeshin duke festuar jetën. Në anije të vogla e në barka tipike të kohës, vera nuk kishte asokohe kuptim pa e vizituar Liqenin e Batllavës. Një fotografi e tregon emocionin, një fotografi që nuk ka për të humbur kurrë.

‘Kisha dëgjuar për Kosovën, më shumë në fillim të viteve 90-të dhe shumë shpesh në lajmet që ndërlidheshin me Bosnjën. Lajmet që i shihnim nëpër mediat në Norvegji na tregonin për këtë pjesë të Ballkanit ku kishte vështirësi, popullata shqiptare në Kosovë jetonte me halle. Kuptohet se shumë më përpara, nga koha e studimeve, kisha dëgju për Jugosllavinë dhe për Titon. Më vonë, mësova një vend që kishte rrezik të kthehej në Bosnjën e dytë. Kjo ishte Kosova, ku kishte shkelje të mëdha të të drejtave të njeriut”

“Kosova u bë më e afërt për mua në vitet 1997, 1998, kur nisën ato konfliktet serioze, luftimet dhe trimëritë e mizoritë që ndodhën atëkohë. Kosova papritur u lidh me jetën time. Më pyetën asokohe nëse do të doja të shkoja në Kosovë për një kontratë gjashtë-mujore, me Ushtrinë e Norvegjisë, si Zyrtar për Informim dhe Shtyp. Kur kam qenë pjesë e ushtrisë, isha gazetar dhe mësues dhe isha në listën e profesionistëve që dërgohen nëpër misione ndërkombëtare të cilat nuk zgjasin shumë. Së pari më pyetën nëse doja të shkoja në Bosnjë, por meqë fëmijët i kisha shumë të vegjël, nuk shkova, zgjodha Kosovën”

Pyesni ju cila është lidhja mes përshkrimeve të fotografive, kartolinave, dhe këtij tregimi që sapo nisi e do t`ju rrëmbejë shpejt. Kryefjala është Kenneth Andresen, sot një profesor në Norvegji por dikur një pjesëtar i Ushtrisë Norvegjeze. Andresen, sot 55 vjeçar, erdhi në Kosovë për herë të parë në korrikun e vitit 1999, në uniformë, si pjesë e KFOR-it. Që atëherë, ai thotë se nuk ka vit që nuk e ka shkelur tokën e Kosovës.

Andresen është i lidhur me Kosovën fuqishëm, me anë të një projekti të cilin e ka nisur si hobi, por që nuk do të mbetet me kaq.

Ai po mbledhë kartolina ku pasqyrohet Kosova nëpër vite, kartolina këto që janë dërguar nëpër vite nga Kosova për në diasporë, apo anasjelltas. Kjo nuk është e vetmja. Për Kenneth Andresen, këto nuk janë vetëm fotografi e kartolina, por shumë më shumë.

 

@Kultplus