Ju kujtohen Gurkat Britanike, njësitë elite Nepaleze, paratrupat që hynë në Podujevë si pjesë e KFOR-it më 1999 |Video/Foto

“Më mirë të vdesësh sesa të jesh frikacak” – është motoja e ushtarëve Gurkha me famë botërore.

Gurkat rrjedhin nga një prej fiseve më të ashpra në luftë në gjithë botën. Ata janë nga Nepali të cilët asnjë herë nuk shkojnë në luftë pa “kukri”, thikën e tyre tradicionale. Ata kanë qenë pjesë e njësiteve të para speciale të cilët, në kuadër të KFOR-it kanë hyrë në Kosovë në qershor të vitit 1999.

Edhe krahas armatimit modern me të cilin janë të pajisur, Gurkat nuk përgatiten për luftë pa “kurki”, thikë e rëndë të lakuar, arma e tyre tradicionale.

Gurkat rekrutohen në moshën 18 apo 19 vjeçe dhe ushtrohen në kushte të rënda, gjatë shërbimit jetojnë me jetë shumë të disiplinuar, dhe në moshën 45 vjeçe tërhiqen nga shërbimi dhe kthehen në shtëpi.

Përndryshe, Gurkat kanë qenë prej njësiteve të para tokësore të cilët, në kuadër të KFOR-it, kanë hyrë në Kosovë, në qershor të vitit 1999 dhe janë vendosur pikërisht përballë forcave serbe, për t’i detyruar që ata të tërhiqen me dinamikë të caktuar sipas Marrëveshjes së Kumanovës.

Atëbotë, ata kanë bashkëvepruar me njësitet speciale parashutiste britanike “SAS”, në pjesën qendrore të Kosovës, duke përfshirë edhe Podujevën.

(Original Caption) British helicopter operation near Pristina. (Photo by © Patrick Robert/Sygma/CORBIS/Sygma via Getty Images)
Gurkha Dhan Bahadur Khatri, 1st Battalion of the Parachute Regiment, at the Petrovic Army Base, Macedonia. The Gurkha’s, who originate from Nepal and have fought for the British army since the height of the Empire, are amongst a multi-national force around Kosovo. * awaiting news of further political developments in the crisis. (Photo by Tim Ockenden – PA Images/PA Images via Getty Images)
British soldiers from the Parachute Regimnent board a Puma helicopter at the Petrovac base in Macedonia. Within days, 13,000 British troops could be involved in Kosovo in an operation to clear mines, restore infrastructure and provide security to returning refugees. * 9/4/2001: At least one person was reported dead tonight, Monday April 9, 2001, after an RAF helicopter – thought to be a Puma – with seven people on board crashed in Kosovo close to the border zone with Macedonia. The Ministry of Defence said that the helicopter went down in bad weather in hills around Kranacia, to the south west of the capital Pristina. 06/02/03 : Defence Secretary Geoff Hoon told the House of Commons that around 100 RAF aircraft and some 7,000 personnel are to be stationed in the Gulf as part of the preparations for a possible war with Iraq. The force will include E3D Sentry aircraft for airborne command; Jaguar and Tornado reconnaissance aircraft; VC10 and Tristar refuelling aircraft; Hercules transporters; and Tornado F3s, Tornado GR4s and Harrier GR7s, providing an offensive capability. In addition, the RAF element of the Joint Helicopter Command will provide 27 Puma and Chinook aircraft and around 1,100 personnel. (Photo by Tim Ockenden – PA Images/PA Images via Getty Images)
Sergeant Stu Dunsmore from Liverpool (centre) holds a line in front of the Serb Army and the Albanian population in the centre of Podujevo, Kosovo. The British troops were entering the town as part of a NATO peace-keeping force. (Photo by Tim Ockenden – PA Images/PA Images via Getty Images)
Jun 1999. NATO Peacekeeping Force.
Date:12 June 1999
Location: Kosovo
Photographer:Kevin Capon
HELI LANDING 2
Paratroops of the 1st Battalion The Parachute Regiment take cover as the as they prepare to embark on the Puma Helicopters of 33 Sqadron RAF. The lift was on the road to Pristina and was reminiscent of the film ÔApocolyspeÕ as the noise, dust and swirling air brought a surreal quality to the occaision.

Date:12 June 1999
Location: Kosovo
Photographer:Kevin Capon
Engr /Bridge
A Sapper from 9 Independent Parachute Squadron Royal Engineers looks through his weapon sight towards a noise in the tree covered slopes of the Kacnik pass. Behind him is the strategic bridge that is vital to the route into Pristina if the British columb is to pass over it. As he guards the bridge Engineers check for hidden explosives..

Date:12 June 1999
Location: Kosovo
Photographer:Kevin Capon
HELI LANDING
Paratroops of the 1st Battalion The Parachute Regiment take cover as the as they prepare to embark on the Puma Helicopters of 33 Sqadron RAF. The lift was on the road to Pristina and was reminiscent of the film ÔApocolyspeÕ as the noise, dust and swirling air brought a surreal quality to the occaision.
Crown Copyright
G3 Media Ops
HQ Land Command
Wilton,Wilts
SP2 OAG
Tel No 01722 433315
Fax No 01722433677
Date:12 June 1999
Location: Kosovo
Photographer:Kevin Capon
Paratroopers of the 1st Battalion The Parachute Regiment patrol the strategically vital Kannik road which lies on the route to Pristina.

Camera: DCS620C
Serial #: K620C-01873
Width: 1728
Height: 1152
Date: 15/05/1999
DATE:1999 LOCATION: SOUTHERN KOSOVO BORDER