ARKIVË: A e dini se çfarë fisesh janë familjet Visoka, Restelica, Paçarada dhe Përvetica!

Dëbimi dhe shpërngulja e dhunshme e  shqiptarëve nga Toplica gjatë viteve 1876-1878 ka qenë temë shqyrtimim e shumë historianëve, njofton PodujevaPRESS.

Pas dëbimit të dhunsëhm  të shqiptarëve nga Toplica në fshatrat e banuara me popullsi vendase, ata janë vendosur të bashkuar kryesisht në periferi të fshatrave.

Vendosja e muhaxhirëve në Llap nga vetë ata u  bë deri diku në mënyrë të organizuar, pra janë përpjekur të vendosen ashtu sikur kanë qenë në vendet e tyre, duke ruajtur bashkësitë e “vllaznillakut”.

Edhe familjet e mëdha që tani jetojnë në komunën e Podujevës, vijnë nga fshatra të ndryshme të Toplicës, familje këto të cilat kishin ruajtuar mbiemrin në bazë të vendbanimit prej të cilit janë zhvendosur dhunshëm.

PodujevaPRESS në vazhdim do të bëjë publike edhe fiset e familjeve tjera në komunën e Podujevës.

Emri i familjes  Fisi Vendi  nga  është shpërngulur
Visoka Krasniq vendi – Visokë/Toplicë
Restelica Kelemend vendi – Restelicë/Toplicë
Paçarada Shkrel Vendi – Paçaradë/Toplicë
Përveticët Sopë Vendi-  Përveticë/Toplicë

 

Bëje LIKE faqen PodujevaPRESS për tu njohur me lajmet e fundit nga Podujeva: KLIKO KËTU

(Redaksia e portalit informativ PodujevaPRESS ka përmbledhur pjesë të shkrimeve për jetë dhe të kaluarën e banorëve të Podujevës nga punime të ndryshme shkencore. Qëllimi i këtij shkrimi ishte të dalin në dritë informata dhe brezat e rinj llapjanë të din më shumë për banorët e kësaj treve, dhe ë parët e tyre)

© PodujevaPRESS. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara