ARKIVË: A e dini kur përmendet Podujeva për herë të parë gjatë historisë?!

Podujeva përmendet në vitin 1455 dhe i kishte 43 shtëpi.

Podujeva është udhëkryq në mes të Kosovës dhe Toplicës dhe këto rrugë ishin me qendra të tjera. Nëpër Podujevë lidhet magjistrala e rrugës Nish – Prishtinë etj.

Podujeva është bërë çiflig i Sali Beut Gjinollit. Në Podujevë deri në vitin 1912 kishte vetëm banorë shqiptarë dhe pak romë.

LEXO EDHE: A e dini nga e mori emrin Kulina në fshatin Lupç të Podujevës?!

Nga shqiptarët muhaxhirë disa kanë ardhur në fillim, kurse shumica më vonë; tash këtu janë: Arbanashët, Bajçinovcët, Babatincët, Beselicët, Bugujevcët, Breznicët, Buçincët, Bunjakët, Dabinovcët, Gërgurët, Govorët, Gjakajt, Igrishtët, Kastratët, Klisuricët, Kërtokët, Kutleshët, Lepajët, Lipovicët, Lushakët, Lumnicët, Llaloshët, Maçastenët, Markovcët, Maqedoncët, matarovët, Mehanët, merovcët, Mërnicët, Nesushët, Oracët, Parduzët, Paçaradët, Përveticët, Plakollët, Podvoricët, Prestreshët, Raçët, Rakovicët, Ratkocerët, Restelicët, Rukovcët, Rudarët, Sogojevët, Simnicët, Stasasellët, Sijarinët, Sekiraqët, Sollovët, Surdullët, Svishët, Svarqalinjtë, Shamallukët, Shatrollët, Tashevcët, Tërmkollët, Tullarët. Toçanët, Visokët, Tovorlanët, Zhegrovët etj./PodujevaPRESS/

(Redaksia e portalit informativ PodujevaPRESS ka përmbledhur pjesë të shkrimeve për historinë e trevës së llapit ndër shekuj nga punime të ndryshme shkencore. Qëllimi i këtij shkrimi ishte të dalin në dritë informata dhe brezat e rinj llapjanë të din më shumë për të kaluarën dhe lavdinë e kësaj treve, ndërsa foto në këtë shkrim është ilustrative pasi që mungonte një foto e asaj kohe)

Bëje LIKE faqen PodujevaPRESS për tu njohur me lajmet e fundit nga Podujeva: KLIKO KËTU

© PodujevaPRESS. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara