10 informacione për Napoleon Bonapartin, që do ju habisin

1. Napoleoni është i njohur ndër të tjera për lartësinë e tij. Ishte 1 metër dhe 69 centimetra i gjatë, rreth 3cm mbi mesataren e periudhës dhe 3cm më shumë se ish-presidenti francez, Sarkozy.

2. Ai nuk i pëlqente veçanërisht macet e zeza. Napoleoni ishte supersticioz dhe i shmangte ato.

3. Një “Napoleon” mund të jetë një monedhë franceze, një lloj këpuce, një lloj i qershisë, ose një armë.

4. Edhe pse ka reth 3,000 faqe  internetit që thonë se është e paligjshme në Francë që ta thërrasësh një derr “Napoleon”, asnjëherë nuk është miratuar një ligj i tillë.

5. Napoleoni ishte gjithashtu një novelist. Në vitin 1795 ai shkroi një roman romantik të quajtur “Clisson et Eugenie”, i cili mbeti i pabotuar deri në vitin 1920.

6. Në vitin 1996, një tufë e flokëve të Napoleonit u shit në ankand në Londër për shumën e 4600 Eurove. Një tufë e flokëve të Dukës së Uellingtonit për vetëm 753.

7. Biblioteka Ambrosiana në Milano ruan doreza të bardha që Napoleoni përdori gjatë Betejës së Vaterlosë.

8. Kur ishte fëmijë, Napoleoni thirrej nga familja e tij me pseudonimin “Nabulio”.

9. Babai Napoleonit quhej Carlo Maria Buonaparte. Ai ndryshoi emrin në “Bonaparte” pas vdekjes së tij, disa ditë para se të martohej me Zhozefinën, dhe të nisej për në fushatën italiane, për ta bërë atë më të përshtatshëm me gjuhën frënge.

10. Ylli i Rosetta-s u zbulua në vitin 1799 nga Pierre-François Bouchard, kapiten në fushatën egjiptiane të Napoleonit.